Nieuw onderwerp  |  Naar begin  |  Ga naar onderwerp  |  Zoeken  |     Volgend onderwerp  |  Vorig onderwerp 
 koelbox reparatie.
Auteur: Ruud Bronneberg 
Datum:   11-08-2004 19:58

Afgelopen week-end had ik met dit warme weer pech met de koelbox .
De resorptie koelbox deed het op gas niet meer. Na het opstarten bleef de
(waak) vlam niet branden na het loslaten van de ingedrukte gasklep. Bekend verschijnsel thermo koppel defekt. Ik kon me niet voorstellen dat deze na 2 seizoenen en nauwelijks gebruikt al defect kon zijn. Om de werking even simpel uit te leggen is de stift van de thermokoppel bevestigd in de waakvlam en de andere zijde gekoppeld aan de gasklep. Bij goede werking onstaat bij hitte aan de stiftkant een klein stroompje die een magneet in de gasklep in werking steld. Als dus dat stroompje aanwezig is ( na 20 seconde of minder)kan je de ingedrukte gasklep loslaten en zie: de vlam blijft branden.zolang er een magnetisch veld is, zal de gasklep open blijven staan.
Ik heb de achterkant van de koelbox verwijderd zodat ik erbij kon komen.
De stift van de thermokoppel heb ik verwijderd, door een parker op het klemplaatje los te draaien. stift en plaatje zagen er nogal roestig uit . Met een watervast schuurpapierje heb ik de roest verwijderd.(schuren zonder water) en alles weer in tegengestelde volgorde gemonteerd. Hierna getest, en... hij doet het weer. Conclusie stroomkring door oxidatie onderbroken, werking defect. Nieuwe thermokoppel was niet nodig. Ik ga wel in overweging nemen een extra thermokoppel mee op reis te nemen want deze klus is makkelijk uit te voeren.
RUUDBRON

Reageer op dit bericht
 
 Re: koelbox reparatie.
Auteur: Ruud Bronneberg 
Datum:   11-08-2004 23:00

Nog even dit: De caravan koelkast werkt volgens hetzelfde principe. Reparatietijd in en uitbouw duurt natuurlijk langer.Let dan wel op de gasaansluitingen en controleren op gaslekkage .Als je twijfeld de klus uit te voeren, doe het dan niet.
RUUDBRON

Reageer op dit bericht
 
 Re: koelbox reparatie.
Auteur: Ruud Bronneberg 
Datum:   30-08-2004 23:23

Beste Engelbert,
Ik zou graag eens willen weten van je, hoeveel graden de koelkast beter koeld met ingeschakelde ventilator. Zelf heb ik het idee dat als je de thermostaat in de lucht aanvoer rooster plaatst dat het beter is. Je laat de thermostaat de aangezogen lucht meten. Is die b.v hoger dan 28 graden buiten en binnen temperatuur, dat hij dan pas in werking treedt.
Waarom zeg ik dat, normaliter als ik m'n koelbox ( op gas) in werking zet koeld hij het best tot zo'n 25 graden. Tijdens een vakantie in Spanje liep de teperatuur op tot 28 en hoger tot over de 30 graden. Koelen in de koelbox, behoorde toen tot het verleden.(stond toen in de voortent) Daarbij komt ook nog eens het geluid van de ventilator, wordt dat op den duur geen crime. Ik kan wel wat verdragen maar constant zoem- geluid vind ik ergelijk. Er zijn van die ventilatoren die bijna geruisloos zijn. En inderdaad roosters verwijderen helpt maar daar krijg je geen schoonheidsprijs mee. Ik heb het muggengaas achter de roosters verwijderd. Ik heb het idee dat het enigzins helpt. Hierdoor kan ik echter niet het ongedierte buiten de deur houden. Mijn koelkast 17 jaar oud vriest in het vriesvak maar ik heb het idee dat het in de koelruimte wel beter kan.( komt ook omdat ik waarschijnlijk teveel in de koelkast zit. Deurtje open, deurtje dicht, deurtje open etc.) Wat ik wel heb gezien is dat de lamellen van de warmtewisselaar er roestig zijn. In het najaar haal ik de koelkast eruit en ga hem dan nader bekijken . Mijn bevindingen plaats ik wel weer op de website.
Groets
RUUDBRON

Reageer op dit bericht
 
 Re: koelbox reparatie.
Auteur: Engelbert hendrix 
Datum:   31-08-2004 13:26

In antwoord op het schrijven van Maarten 23-8 over het inbouwen van een koelkastventilator het volgende.
Als je ook een ventilator in het onderste rooster lucht naar binnen laat blazen, blaast deze de lucht behalve door het bovenste rooster naar buiten ook in de gaten en reten naast de koelkast en het aanrecht de caravan in. Dit is niet de goed methode.
De beste oplossing 1 ventilator in het bovenste rooster die de warme lucht naar buiten blaast. Er zal natuurlijk wel wat recirculatie plaats vinden maar dat is maar weinig.
Verder niets met alluminium platen afdichten. Dit kan funest zijn als de koeling op gas moet werken als er b.v. geen stroom aanwezig is.
Als je tijdens het rijden op 12 volt koelt is geen ventilator nodig.
Zorg dat er ten alle tijden natuurlijke luchtcirculatie kan plaats vinden.
Denk hier vooral aan het gaskkooktoestel in de caravan waardoor de goede werking door bepaalde luchtstromen beinvloed kan worden
Voor wat betreft roest op de lamellen van de warmtewisselaar van Ruud.
Roest werkt als een isolator en houdt de warmteoverdracht tegen.

Engelbert



Reageer op dit bericht
 
 Re: koelbox reparatie.
Auteur: Ruud Bronneberg 
Datum:   31-08-2004 16:40

Hallo die Engelbert,
Ja daar kan ik inkomen, je bouwd een lichte overdruk op en als de verplaatste lucht niet snel genoeg naar buiten geblazen wordt, gaat het via de gaten de caravan in. Wat zou er gebeuren als je er twee plaatst van een licht kaliber. Ik bedoel de helft qua capaciteit. In de conrad gids staan er verschillende te koop. Het mag natuurlijk niet te hard blazen. En dat roest de warmte tegen houdt geloof ik op je woord. Ik ga er toch wat aan doen in het najaar en dan meld ik wel wat ik zoal tegen kom. Als ik het stille vermoeden heb dat er niets meer aan te doen is ,ga ik over op vervanging. Ik laat me niet meer verleiden om dure reparaties uit te voeren.
Wat me zeer goed bevalt is een 1 1/2 liter frisdrank plastic fles vullen met water en siroop en thuis in de vriezer stoppen. Voor vertrek de ijs/fles in het koelgedeelte van de caravan. Na 4 dagen is er nog 3/4 bevroren en lekker koel in de koelkast. Ik doe er ook een aantal kleintjes in. Lekker fris voor de hete dagen.
Beste lezer heeft u ook een ervaring met de koelkast, Engelbert en ik lezen uw reactie ook graag.
RUUDBRON

Reageer op dit bericht
 
 koel kast verberteren
Auteur: w-j mens 
Datum:   20-10-2004 22:37

hallo kan iemand mij vertellen of het veel verschil uit maakt of ik nou 1 van 80X80 koeler achter de koelkast zet of 3 van 120X120
want mij koelkast koelde niet goed genoeg in griekeland afgelopen jaar en nu denk ik zo weg met dat gezeur dus kan iemand mij vertellen of dat veel uit maakt HOE VEEL lucht er door dat rooster gaat met en hoe veel beter mijn koelkast het gaat doen en wat het temp verschil is

Reageer op dit bericht
 
 Re: koelbox reparatie.
Auteur: Ruud Bronneberg 
Datum:   21-10-2004 02:16

Hallo W-J MENS,
Ik had een uitgebreid verhaal opgeschreven voor je vanavond maar opeens had ik geen internet verbinding meer. Maar kortom gaat het over de vraag Is de hele operatie wel effectief genoeg.
Afvies. Controleer de gasdrukregelaar is deze conform zoals voorschrift.
Zie het i.d. plaatje met gevens erop in of om de koelkast. De gasvlam is te klein. Laten controleren. Liever niet zelf doen denk maar aan een gaslek met de gevolgen.
De koelkast moet waterpas staan, erg belangrijk !!! met waterpas stellen.
Als het in Griekenland 35 a 40 graden is vergeet het maar dat je koelkast nog prestaties levert. Je kan dan blazen (met ventilatoren) wat je wil.
Hou rekening dat we te maken hebben met een resorbtie koelkast . Qua werking niet het zelfde als de koelkast thuis.
Frequentie waarmee de koelkast geopend wordt is van belang voor de gewenste temperatuur. Als het in het vriesvak vriest na 24 uur maak je dan verder geen zorgen.
Ouderdom van de koelkast kan van invloed zijn op prestaties van het koelen. ( roest op de warmtewisselaar.) Levensduur is niet onbeperkt.
Ik vraag me toch sterk af of het inderdaad helpt, het plaatsen van ventilatoren. Moet je dan eigenlijk voor 2 graden winst gaan zagen en slopen. Waarom heeft de fabrikant geen ventilatoren standaard ingebouwd..??? Kan je het zoemen van de ventilor(en) wel verdragen .
Indien je op je vakantie adres constant over 230 volt kan beschikken koop dan een inbouwkoelkast met een compressor. Die slaat af en toe aan maar koelen doet hij stukken beter. Voorts adviseer ik je de importeur te raadplegen en horen wat hij er van vindt.
Neem het maar in overweging. Ik zou graag nog eens van je willen horen wat je gaat besluiten en je ervaring hierin.
RUUDBRON

Reageer op dit bericht
 
 Re: koel kast verberteren
Auteur: w-j mens 
Datum:   21-10-2004 15:57

al vast bedankt voor de snelle reactie
maar de drukregelaar is goed
en dat het een absoptiesteem was wist ik ook al
maar mij zoon zeurt me de oren van het hoofd
dat de koelkast veel beter koelt als hij zijn warmte
beter kwijt kan maar ik wil graag ook de mening van
anderen mensen horen voor dat ik hier geld in ga steken

Reageer op dit bericht
 
 Re: koel kast verberteren
Auteur: willem-jan mens 
Datum:   22-10-2004 19:02

maar ik ben er nu achter dat de manier van inbouw van die fan,s bepalend is voor het rezeltaat want op een ander ( engenstalig ) form
kwam ik er achter dat dit mints het goed is ingebouwt wel tot 20!!! graden kan schelen



Reageer op dit bericht
 
 Re: koel kast verberteren
Auteur: Véronique Huurdeman 
Datum:   22-10-2004 21:03

Zou u ons via deze forumlijn willen laten weten welke website/welke forumlijn u deze informatie heeft gegeven?

Reageer op dit bericht
 
 Re: koelbox reparatie.
Auteur: Bruno 
Datum:   22-10-2004 22:05

HALLO ERIBELLERS

dit heb ik geprobeerd en het helpt


Koelkast
Zet uw koelkast eens een standje lager!
De in uw caravan gemonteerde absorbtie-koelkast berust op een fysisch proces, waarbij in water opgeloste ammoniak door toevoer van warmte verdampt en daarna afkoelt en expandeert. Hierdoor wordt warmte aan de omgeving (koelkast) onttrokken. Door een hoge omgevingstemperatuur wordt dit koel-/expansie-proces zodanig nadelig beïnvloed dat de werking van de koelkast wordt belemmerd omdat er te weinig ammoniakvloeistof terugvloeit en beschikbaar komt voor het verdampingsproces.

We kunnen de te hoge omgevingstemperatuur beïnvloeden door bijvoorbeeld een ventilator bij de koeler te plaatsen waardoor koelere lucht van beneden wordt aangezogen en het koelproces beter verloopt. Deze methode is algemeen bekend.

Een ander middel, bij velen onbekend, is de aanvoer van verdampingsenergie te beperken. Simpelweg door de regelknop van de koelkast een paar standen lager te zetten. Hierdoor wordt minder warmte toegevoerd en komt het proces weer in evenwicht. Deze laatste methode is in de praktijk getoetst. In bijgaand staatje zijn de geadviseerde standen over een totaal omgevings-temperatuurgebied (dus niet alleen in de zomermaanden) weergegeven.



Buitentemperatuur


Stand van de regelknop


30 °C 1
25 °C 1 - 2
20 °C 2
15 °C 2 - 3
10 °C 3
5 °C 3 - 4
0 °C 4
-5 °C 4 - 5
-10 °C 7





In de koelkast bij u thuis zit een compressor, die een of ander koudemiddel (met of zonder CFK's) in de dampfase comprimeert tot damp van hoge temperatuur en hoge druk. In de condensor condenseert de damp tot vloeistof, waarbij warmte vrijkomt op een relatief hoog temperatuurniveau. De vloeistof wordt vervolgens met behulp van een expansieventiel geëxpandeerd tot vloeistof van lagere druk. Dan komt het in de verdamper, waar de vloeistof verdampt. Daar is warmte voor nodig, die bij de verdamper aan de omgeving wordt onttrokken.

Van daar gaat de damp weer naar de compressor en is de kring rond. De lol is nu dat het verdampen bij die lage druk op een lagere temperatuur plaatsvindt dan het condenseren op de hogere druk, dus dat er warmte op een laag temperatuurniveau wordt opgenomen en op een hoger temperatuurniveau weer wordt afgegeven. Je kunt daarmee warmte verpompen van een laag temperatuurniveau naar een hoger temperatuurniveau, terwijl warmte normaal gesproken alleen andersom wil stromen.

Een apparaat dat dit kan heet dan ook een warmtepomp. En afhankelijk van wat je wil, gebruik je de koude (koelkast, airco) of de warme kant van de warmtepomp (wordt dan warmtepomp genoemd). Een warmtepomp is wel een spectaculair ding, omdat hij meer warmte kan produceren dan er in de vorm van elektrische energie (voor de compressor) is ingestopt.

Een absorptiewarmtepomp is een moeilijk te snappen variant op het hierboven beschreven proces. De compressor wordt gevormd door water met ammoniak daarin opgelost. Ammoniak is hier dus het koelmiddel. Compressie vindt plaats door het water te verwarmen en de ammoniak als het ware 'uit te koken'. In de condensor (dat ding met de koelribben) condenseert de ammoniak tot vloeistof. Het proces stagneert als de condensor zijn warmte niet kwijt kan, doordat er dan te weinig ammoniak condenseert.

Maar het kan nog erger! Ik heb wel eens gehoord dat door teveel warmte toe te voeren in de 'compressor' (de pot water met opgelost ammoniak) het water zelfs echt zou kunnen gaan koken! Het is dan helemaal afgelopen met het koeleffect en je bent de inhoud van je koelkast waarschijnlijk zelfs aan het opwarmen! Deze situatie zou je vooral gemakkelijk kunnen bereiken bij gelijktijdig inschakelen van gas en elektriciteit.
Uitleg van Dometic:



Bron: http://www.dometic.nl



Reageer op dit bericht
 
 Re: koelbox reparatie.
Auteur: Véronique Huurdeman 
Datum:   23-10-2004 08:04

Op de linkspagina van www.eribelle.nl staat een link naar www.dometic.nl

Reageer op dit bericht
 
 Re: koelbox reparatie.
Auteur: Ruud Bronneberg 
Datum:   23-10-2004 11:20

Hallo Bruno,
Ik sta met m'n papiertje in de hand met de verwijzing naar de koelkastpagina. Kom weer terug op deze site en wat zie ik tot m'n verbazing je hebt de hele pagina van de www.caravanclub meegenomen naar hier. Wat goed van je. Ik heb een tijd niets van je gehoord. Ik weet dat je vaak op de Eribelle site leest . Ik kan je waarschijnlijk niet overhalen om eens wat vaker te schrijven. Je zal het wel druk hebben met je eigen website. Lezers deze site is een bezoekje waard. En als u iets opvalt laat dit dan even weten op de reis pagina van de ERIBELLE web-site.
Om even terug te komen op het koelsysteem met een ventilator , het volgende.
Ik vind het jammer dat er geen resultaten beschreven staan onder welke omstandigheden dit fuktioneerd.
Hetgeen ik heb beweerd in een vorig citaat , berust op een ervaring met de koelkast in Spanje temperatuur 35 graden. Koelen behoorde tot het verleden.Bij een buiten temperatuur van 20 graden C werkt de koelkast prima.
In gebieden waar het erg heet is 30-35 graden en hoger kan je constateren dat het overal heet is ook onder en achter de koelkast.
Waar moet je dan wat koelere lucht vandaan halen. Hoe wil je dan de omgevingstemperatuur beinvloeden.
Waar ik wel veel vertrouwen in heb, is de gegevens aan te houden uit de
tabel Mij lijkt dat dit wel fuktioneert en ik meen dat Bruno dit bedoeld.
Willem Jan Voor dat je gaat slopen en zagen probeer je koelkast dit week-end. Buiten temperatuur is nu net onder de 20 graden. Beoordeel dan de koelkast na een koelperiode van 24 uur. Controleer dan of het in het vriesvak vriest. Zo ja Waar maak je je dan druk over. Leg ook een thermometer in de koelkast. En a.s. maandag zie ik gaarne een testrapportje van je actie op deze site. Doen hoor !
Op 21 10 schreef ik *resorbtie* maar lees *absorbtie.*
Voor degene die het verslag wat Brono geplaatst heeft nog in z'n geheel wil nalezen. Ga dan naar : ( zo doe ik het ) Google type in kader absorptie
koelkast . Even naar beden komt u KOELKAST tegen, aanclicken en lees verder. Mooie uitleg. Met tekening hoe het principe werkt.
Dat het ventilatortje werkt ??? Verwacht er geen super resultaten van.
Wat wel werkt is dat je de aanwezige omgevingslucht sneller verplaatst wordt, wat kan leiden tot enig of nihiel resultaat. Bij een hoge buiten temperatuur. Als voorbeeld: Buiten is het 38 graden, in de koelkast is het 15 graden. Nu doen we de ventilator aan resultaat 3 graden koeler. Ons biertje is nu 12 graden. Proost !!!! Dat is mijn visie.
Dit onderwerp heeft menig mens bezig gehouden. Maar dit principe van koelen is altijd nog beter als een koelbox met enkel een ventilator gemonteerd. Ga daar maar van uit en als beste optie is de koelkast met compressor. die zijn te koop. Ik heb ze al gezien. werken uiteraard alleen op 230 volt. Dus aan u de keus.
( ga via google naar de website van Bruno Meeuws)
RUUDBRON.

Reageer op dit bericht
 
 Re: koelbox reparatie.
Auteur: Ruud Bronneberg 
Datum:   23-10-2004 11:33

Beste lezers
Mijn vorig verslag heb ik gisteren avond nog getyped. Maar ik kon het toen niet plaatsen omdat ik geen internet verbinding meer had. Heel vreemd!! Ik dacht, ik print het uit, toen liep de printer vast. Allom pech voor onderweg naar morgen. Was uiteraard niet op de hoogte wat Veronique hedenmorgen geplaatst heeft. Maar in ieder geval dit is mijn bijdrage.
RUUDBRON

Reageer op dit bericht
 
 Re: koelbox reparatie.
Auteur: phil van landeghem 
Datum:   09-07-2010 14:32

Ik zit met hetzelfde probleem maar kun je me laten weten waar ik dit klepje en thermokoppel kan krijgen

Gr. Phil van Landeghem

Reageer op dit bericht
 
 Re: koelbox reparatie.
Auteur: leen 
Datum:   06-07-2019 17:57

ik heb een Volvo 9184606 power rating koelbox hij doet niks meer kan iemand mij daar bij helpen bv dnk ln..

Reageer op dit bericht
 Gegroepeerde weergave   Volgend onderwerp  |  Vorig onderwerp 


 
 Reageer op dit bericht
 Uw Naam:
 Uw Email:
 Onderwerp:
 Bevestigingscode: